Verzorging van jouw theeplant

Standplaats
Buiten staat de plant graag op een lichte, zonnige plek tot half schaduw. Binnen zet je jouw theeplant liever niet boven een verwarming of naast de kachel. Een lichte plek is fijn, maar zet de plant niet in direct zonlicht om verbranding te voorkomen.

Grond
De theeplant houdt van een licht zure grond. De ideale ph waarde is tussen de 5 en 7. Het is verstandig om hier rekening mee te houden als je de plant in een pot of buiten in de volle grond zet. In deze grond doen bijvoorbeeld ook hortensia’s, de rododendron en azalea’s het goed. Je kan in het tuincentrum speciale potgrond voor zuur minnende planten kopen.

Ook is goed doorgewerkte en vocht doorlatende grond belangrijk. Spit de grond goed door en zorg dat er geen water onderin de pot kan blijven staan.

Vocht 
Buiten in de volle grond alleen na hete zomerse dagen na zonsondergang water geven net zoals de rest van de tuin.

Staat je theeplant buiten in een pot,  dan geef je de plant in de zomer 2x per week en in de winter 2x per maand water mits het niet vriest. Binnen geef je de plant 2x per week een beetje water. Zorg voor goede afwatering in potten en dat er geen water blijft staan onderin de pot.

Snoeien
Je plant heeft ‘hout’ en ‘groen’. Hout is het bruine houtige gedeelte onderaan de plant. Groen is het gedeelte dat groen is en op het houtige gedeelte groeit. Wil je een brede, volle plant waarop veel schotjes groeien? Dan snoei je op het groene gedeelte van de plant. Knip een takje net boven de aanzet van een nieuwe tak op het groene gedeelte weg.

Wanneer je je plant niet snoeit zal de plant alleen in de hoogte groeien en niet meer nieuwe schotjes aanmaken dan er al op staan. De plant kan gemakkelijk 2 meter hoog worden en is daarmee tegelijkertijd een heel geschikte haagplant.

Een haag aanplanten
Voor een instant mooie volle haag plant je 6-8 jonge planten op 1 meter afstand van elkaar. Snoei de haag regelmatig tussen april en september. Blijf boven het houtige gedeelte met snoeien. Laat de haag in de winter met rust. De haag zal dan in bloei staan.

Bloei
De plant geeft van eind oktober tot februari licht geurende witte bloemen met een geel hart.

Contact opnemen

Ik hoop dat je het nuttig vond om meer te lezen over de verzorging van jouw theeplant. Mocht je nog vragen hebben, stuur je mij dan een berichtje via onderstaand contactformulier?

Ook kan je een workshop over thee volgen waar we de kas ingaan, je theeplanten kan zien en ik nog veel meer over thee vertel. Met veel liefde en plezier deel ik mijn passie met jou.

Over ons - Margot Boot