Duurzaamheid van thee

Duurzaamheid is een actueel onderwerp. En dit geldt vanzelfsprekend ook voor duurzaamheid bij thee. De productie, verkoop en consumptie van thee heeft een grote impact op de samenleving en de economie. Op nationaal en internationaal niveau. De uitdaging op elk gebied is groot. Het aanbod duurzaam geproduceerde grondstoffen staat onder druk. Oorzaken zijn de toenemende vraag en de effecten van een veranderend klimaat. De verantwoordelijkheid voor duurzame productie beperkt zich niet alleen tot de teelt en de bewerking in de landen van oorsprong. Het geldt ook voor de verdere verwerking in het export land.

Gelukkig kan je met thee ook bijdragen aan een goede balans tussen sociale, commerciële en milieu aspecten. Ik hoop je hier meer achtergrondinformatie te geven over deze aspecten om bewustwording hierover te creëren. 

Sociale aspecten

Thee is een arbeidsintensieve teelt. Het levert veel werkgelegenheid op. Veel mensen zijn afhankelijk van het werk op de plantages, in de fabrieken  die thee verwerken en in de theehandel. In verschillende landen zijn hele dorpen werkzaam op plantages. En is het zelfs gebruikelijk dat de arbeiders op de plantages wonen. Omstandigheden van de arbeiders zijn niet altijd goed. Er spelen ernstige problemen als onderbetaling, discriminatie, lange werkdagen, kinderarbeid, ongezonde werkhouding en/of leef omgeving. In deze landen is het belangrijk dat er inzicht is in de sociale en economische omstandigheden van de arbeiders op theeplantages. Inzicht is belangrijk om ervoor te zorgen dat optimale leef- en werkomstandigheden worden geboden.

Door de groei van de economie en de wereldbevolking neemt de vraag naar thee toe. Zowel voor de lokale markt als voor de export wordt de druk op de plantages groter. Minder mensen willen werken op de plantages door het zware werk en de lage inkomsten. Dit kan dan weer leiden tot meer machinaal werk waardoor plukkers vervolgens hun baan kunnen verliezen.

Milieu aspecten

Het milieueffect hangt van een aantal factoren af. Denk bijvoorbeeld aan facetten als de grondstoffen die zijn gebruikt en het transport daarvan. Maar ook aan de energie en waterconsumptie door de gehele productieketen. Ook de verpakking en tot slot de bereiding en bewaring door de consument hebben impact. 

Afhankelijk van het type kan een theeplant tussen de 40 – 100 jaar worden. Gedurende lange tijd is de plant productief. Het duurt wel 5 jaar voor de theeplant de volwassen fase bereikt en volledig productief is. Het is belangrijk om een goede balans in leeftijd van planten te hebben.  Jonge planten hebben bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen nodig en een hoge opbrengst. Terwijl oudere planten de grond stabiliseren, erosie tegengaan en meer bestrijdingsmiddelen nodig hebben.

Bij uitgestrekte theeplantages ontstaan monoculturen waar andere planten en dieren geen kans krijgen. Dit risico geldt zeker voor de grote multinationals en lokale bedrijven die ongeveer 35% van theeplantages beheren. De overige 65% is kleinschalig van opzet.

Thee is afhankelijk van een constante aanvoer van water en energie. Door de klimaatveranderingen zijn veel gebieden waar thee wordt verbouwd gevoelig voor veranderingen in de aanvoer van water. Het gaat bijvoorbeeld om hogere temperaturen en droogte. Of om meer regenval met erosie als gevolg, overstromingen en de ontwikkeling van een grotere variatie aan ziektes. Al deze aspecten hebben een negatief effect op de productie. Bovendien is er risico voor ontbossing als hout de energiebron is voor het drogen van theebladeren.

Men gebruikt ook bestrijdingsmiddelen tegen insecten en aaltjes. In heuvelachtige, vochtige streken kan dit gemakkelijk wegspoelen met gevolgen als watervervuiling voor de omgeving.

Bewustwording van ons gedrag

De bereiding van thee levert de belangrijkste bijdrage aan de totale milieu-impact. Daarna volgt de impact door de teelt en de eerste verwerking. Als we zwarte thee als voorbeeld nemen, dan is de gemiddelde ecologische voetafdruk 17gram CO2 en heeft het een watervoetprint 30liter per kopje. Dit is aanzienlijk beter dan bijvoorbeeld koffie met 60gr CO2 en een watervoetprint van 140liter of bier met 374gr CO2 en 75liter. Maar wist je dat al ruim 60% van de impact op het milieu in het thee zetten zit ? Hier een aantal tips om bewust thee te drinken.

Kook de hoeveelheid die je nodig hebt, bepaal hoeveel thee je wilt drinken en meet de hoeveelheid water goed af en op de juiste temperatuur.

Wees bewust van de methode om water te koken. Een elektrische waterkoker gebruikt 50% minder energie dan een ketel op een elektrische plaat. En vergeet niet het apparaat op tijd te ontkalken aangezien meer kalk in het apparaat ervoor zorgt dat het langer duurt voor het water kookt.

Kies bewust voor de thee die je drinkt en maak een keuze voor:

Koop thee het liefst los en/of in grotere volumes. Grotere verpakkingseenheden hebben relatief minder verpakkingsmateriaal. Vermijd overbodig verpakkingsmateriaal. Bekijk  of het verpakkingsmateriaal kan worden gerecycled of hergebruikt.  Thee bederft niet snel als je het op de juiste manier bewaart. Dus je hoeft je bij grotere hoeveelheden geen zorgen te maken over houdbaarheid.

En als laatste tip; 20% van de impact op het milieu wordt veroorzaakt door het afval. Thee is heel goed composteeerbaar.  Het restafval is goed als voeding voor de planten in de tuin. Dit is heel eenvoudig als losse thee gebruikt. Helaas is dit bij het gebruik van theezakjes lastiger. Er worden veel verschillende materialen gebruikt bij het maken van theezakjes. Het gaat hier om het materiaal van het theezakje, de touwtjes, nietjes of lijm afhankelijk van wat wordt gebruikt. Vandaar dat de Afvalscheidingswijzer.nl van Milieu Centraal nu officieel adviseert dat theezakjes waar ze ook van gemaakt zijn, bij het restafval moet worden weggegooid.

Samen maken we het verschil.  Het zou fantastisch zijn als we met elkaar een positieve verandering in al deze aspecten aanbrengen. Zo genieten we allemaal van eerlijke en duurzame thee.

Duurzaamheid van thee keurmerk

Contact opnemen

Ik hoop dat je het interessant vond om meer te lezen over de duurzaamheid van thee. Ik vertel er graag over dus mocht je nog vragen hebben, stuur je mij dan een berichtje via onderstaand contactformulier?

Over ons - Margot Boot