Zetadvies voor thee

Waar moet je opletten bij het zetten van het perfecte kopje thee? Voor het juiste zetadvies voor thee zijn er 3 belangrijke aspecten waar je rekening mee kan houden: 

Thee

Water

Zetten

Experimenteer en varieer met deze factoren om zo voor jou het perfecte kopje te maken. Bovendien kunnen de verhoudingen voor elke thee anders zijn.  

Voor de hoeveelheid thee is de richtlijn 2 gram per kopje of 12 gram per liter. Heb je fijne thee ? Dan kan je vaak minder gebruiken. En als je een grove thee of een combinatie met kruiden hebt gekozen, heb je wellicht iets meer nodig. Gebruik ook niet teveel thee want hoe meer je gebruikt, hoe sterker de smaak en donkerder de kleur.

Thee kan je lang bewaren. Maar houd er wel rekening mee dat thee met de tijd heel langzaam zjin smaak kan verliezen. Bewaar het dus goed afgesloten op een donkere plek.

Vers water bevat meer zuurstof en dat komt de smaak van de thee zeker ten goede. En hoe zachter het water, hoe minder minerale elementen en deze zijn van invloed op de kleur en bitterheid. Daarnaast geldt hoe meer kalk er in het water zit, hoe donkerder de kleur van de thee en hoe meer een bittere smaak naar voren komt. De fijne aroma’s worden door de kalk ingekapseld.

Je kan er ook voor kiezen om gefilterd omgekeerd osmose water, gefilterd water of bronwater te gebruiken. Als je bronwater neemt, let dan op de waarden die worden aangegeven op de fles. Een TDS waarde (total dissolved substance / dry residue) onder 50mg/lt met een ph-waarde tussen de 6-7 is ideaal. Het is ook leuk om zelf een proeverij te doen met jouw kraanwater en verschillende soorten water om te zien wat het effect op de geur, kleur en smaak is. 

Thee heeft ruimte nodig om de smaak te laten ontwikkelen. Hierbij is gebruik van een zeef heel handig. Je hebt zeven van metaal gaas en geperforeerd metaal. Ik vind het heel fijn om een zeef van metaal gaas te gebruiken. Maar je hebt ook handige zeven van geperforeerd metaal met een bijpassende onderzetter om het vocht op te vangen na het zetten van de thee. Tenslotte kan je ook een thee ei gebruiken bij fijne thee, die je maximaal voor de helft vult.

Verder is het ook nuttig om de pot voor te verwarmen met kokend water. Indien je dit niet doet, dan is het nuttig om te onthouden dat je water temperatuur direct met 10 graden daalt.

Elke theesoort heeft een ideale temperatuur en zet tijd. Hieronder vind je een handig overzicht.

Theesoort Temperatuur Tijd
Witte thee
70-95 graden
2–4 minuten
Gele thee
60-80 graden
2-3 minuten
Groene thee
50-80 graden
2-3 minuten
Zwarte thee
95 graden
2-5 minuten
Oolong thee
80-95 graden
2-3 minuten
Pu-Ehr thee
95 graden
2-5 minuten
Zet advies voor thee

Let op dat je voor witte en groene thee niet te heet water gebruikt of te lang laat trekken. Dit kan zorgen voor een bittere smaak.

Thee bevat een soort cafeïne die theine wordt genoemd. Dit is eenzelfde stof als cafeïne maar het wordt langzamer opgenomen door het lichaam en heeft een meer gebalanceerde werking dan cafeïne. Cafeïne vrije zwarte thee kan je eenvoudig zelf maken zonder de smaak te verliezen. De cafeïne in thee komt vrij in de eerste seconden van het zetten van thee. Je kunt heel simpel de theebladeren 10 seconden met net gekookt water afspoelen. Gooi deze infusie weg en vul daarna de pot opnieuw.

Je kunt alle soorten thee meerdere keren opgieten voor verschillende smaakbelevingen. Probeer dit vooral waardoor je er een hele ervaring van kan maken.

Zo geniet je van jouw perfecte kopje thee!

Contact opnemen

Ik hoop dat je het interessant vond om meer te lezen over thee zetten. Mocht je nog vragen hebben, stuur je mij dan een berichtje via onderstaand contactformulier?

Ook kan je een workshop over thee volgenwaarbij ik met veel liefde en plezier mijn passie voor thee met jou deel.

Over ons - Margot Boot