Geschiedenis van de thee

Er zijn verschillende legendes over de oorsprong van thee. En in alle verhalen begint de geschiedenis van de thee met de ontdekking van de theeplant in China.  Een van de legendes vertelt over prins Dharma in India. iHIj vertrok naar China om les te geven over boeddhisme. Hij beloofde niet te slapen tijdens zijn 9 jaar durende missie. Aan het eind van het 3e jaar was hij zo moe dat hij een paar blaadjes van een struik nam en hierop begon te kauwen. Deze blaadjes gaven hem de kracht om wakker te blijven gedurende de laatste 6 jaren.

De Japanse versie van dit verhaal vertelt over dezelfde prins Dharma die uiteindelijk toch in slaap viel. Toen hij wakker werd, was hij zo boos dat hij zijn oogleden er aftrok om ervoor te zorgen dat zijn ogen nooit meer zouden sluiten. Op de plek waar hij zijn oogleden weggooide, groeide vervolgens een struik die de kracht had om ogen open te houden.

Volgens de Chinese legende start in 2737 voor Christus het verhaal bij geleerde en kruidenkenner Keizer Sen Nong die warm water dronk onder een theeboom. Een briesje zorgde ervoor dat er blaadjes in het water terecht kwamen en deze een heerlijke geur verspreidden. Het resultaat was een heerlijk verfrissend en versterkend brouwsel en zo werd thee ontdekt.

Waar de oorsprong ook mag zijn, in China is thee al heel lang populair. In de 3e eeuw voor Christus komt thee voor de eerste keer in schrift voor en wordt het door een Chinese arts voorgeschreven om concentratie en waakzaamheid te vergroten. Het blijft een spiritueel en medicinaal drankje tot 780 na Christus waarin Lu Yu het eerste boek over thee schrijft: Cha Ching. Daarin beschrijft hij onder andere de plant, de productie, de medicinale aspecten van thee, de waterkwaliteit en de zetmethode. Thee wordt een populaire drank om zowel de smaak als de geneeskrachtige eigenschappen.

In de 7e eeuw introduceren Boeddhistische monniken thee in Japan door zaadjes vanuit China mee te brengen. In de eeuwen die volgen verbeteren de productietechnieken en worden theeceremonies steeds belangrijker. Zowel in Japan als in China ontstaan theetuinen, theehuizen en theeceremonies.

Aan het einde van de 16e eeuw kan de eerste verwijzing in de Nederlandse literatuur worden gevonden in “Itinerario, voyage ofte schipvaert van Jan Huygen van Linschoten naer Oost ofte Portugaels Indien”. Zowel Portugal als Nederland dreven levendig handel met het Verre Oosten. De VOC bracht in 1610 de eerste lading thee naar Nederland en introduceerde de drank in vele Europese landen en Amerika. Het begon als een luxe drank voor de elite om hun rijkdom te laten zien. Maar in Nederland wordt het snel gemeengoed door de grote burgermaatschappij.

Geschiedenis van de thee

Halverwege de 19e eeuw zorgt de Opium oorlog met China voor problemen in de handel van thee. En ontdekken de Engelsen in India een nieuwe variant van de theeplant. Deze plant wordt heel succesvol in Sri Lanka geïntroduceerd. De Nederlanders beginnen met theeplantages in Indonesië en de Fransen in Vietnam. In de 20e eeuw ontstaan ook theeplantages in Kenia, Thailand en Argentinië.

China en India zijn de grootste productielanden en deze thee is vooral bestemd voor de eigen markt. Maar Kenya is de grootste exporteur van thee gevolgd door China en Sri Lanka.

Na water is thee de meest gedronken drank ter wereld. Zwarte thee staat op de eerste plek en vooral populair  in Europa, Afrika, Australië, Noord- en Zuid Amerika. Hier zijn veel verschillen in de manier van bereiding; warm of koud en met of zonder melk. Veel Engelstalige landen drinken de thee met melk, in Noord-Amerika is ice tea geliefd. In Europa en Zuid-Amerika hebben de meeste bewoners voorkeur voor pure zwarte thee. Groene thee is met name geliefd in China en Japan. In Nederland alleen al drinken we meer dan 3,5 miljoen liter thee per jaar. 

Contact opnemen

Ik hoop dat je het interessant vond om meer te lezen over de oorsprong van thee en haar geschiedenis. Mocht je nog vragen hebben, stuur je mij dan een berichtje via onderstaand contactformulier?

Ook kan je een workshop over thee volgen waar we de kas ingaan en ik vertel meer vertel over thee. Met veel liefde en plezier deel ik mijn passie met jou.

Over ons - Margot Boot