Zelf thee maken
Nadat je heerlijk van de groei van de theeplant hebt genoten, wil je natuurlijk zelf aan de slag met het maken van thee. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden om zelf thee te maken. Ben je er klaar voor? Experimenteer en leer van jouw resultaten. Ik zou het erg leuk vinden om te horen hoe jouw theeproces is verlopen, laat je het mij weten via social media (gebruik #puurtheegeluk of tag @puurtheegeluk) of door een berichtje te sturen via het contactformulier onderaan de pagina?

Witte thee
- Plukken: Pluk de bovenste net geopende twee blaadjes en de knop die in het voorjaar verschijnen.
- Verwelken: Leg de blaadjes op een fijn rooster of bakblik en laat deze minimaal 36 uur verwelken.
- Drogen: Plaats deze blaadjes in een voorverwarmde oven 90 – 110°C en laat deze ongeveer 30 minuten drogen.

Groene thee
- Plukken: Pluk de bovenste geopende twee blaadjes en de knop.
- Verwelken: Leg de blaadjes op een fijn rooster of bakblik en laat deze 20 uur verwelken.
- Rollen: Rol de blaadjes tussen je handen om sap vrij te laten die ervoor zorgt dat de bladeren bruin kleuren.
- Oxideren: Leg de blaadjes op een fijn rooster of bakblik en laat deze 3 uur rusten op kamertemperatuur.
- Verwarmen: Stoom de blaadjes in een afgesloten stoommandje gedurende 1 tot 2 minuten en spoel de bladeren daarna met koud water af.
- Drogen: Plaats de bladeren in een voorverwarmde oven 100 – 110°C en laat deze ongeveer 12 minuten drogen.

Zwarte thee
- Plukken: Pluk de bovenste geopende twee blaadjes en de knop.
- Verwelken: Leg de blaadjes op een fijn rooster of bakblik en laat deze 20 uur verwelken.
- Rollen: Rol de blaadjes tussen je handen om sap vrij te laten die ervoor zorgt dat bladeren bruin kleuren.
- Oxideren: Leg de blaadjes op een fijn rooster of bakblik en laat deze 3 uur rusten.
- Drogen: Plaats de bladeren in een voorverwarmde oven 110 – 125°C en laat deze ongeveer 20 minuten drogen.

Oolong thee
- Plukken: Pluk de bovenste geopende twee blaadjes en de knop.
- Verwelken: Leg de blaadjes op een fijn rooster of bakblik en laat deze 20 uur verwelken.
- Rollen: Rol de blaadjes tussen je handen om sap vrij te laten die ervoor zorgt dat bladeren bruin kleuren.
- Oxideren: Leg de blaadjes op een fijn rooster of bakblik en laat deze 1 uur rusten op kamertemperatuur.
- Rollen: Rol de blaadjes tussen je handen om sap vrij te laten die ervoor zorgt dat bladeren bruin kleuren.
- Oxideren: Leg de blaadjes op een fijn rooster of bakblik en laat het 1 uur rusten op kamertemperatuur.
- Drogen: Plaats de bladeren in een voorverwarmde oven 130 – 135°C en laat deze ongeveer 12 minuten drogen.
Contact opnemen
Ik hoop dat je het interessant vond om meer te lezen over thee maken. Mocht je nog vragen hebben, stuur je mij dan een berichtje via onderstaand contactformulier?
Ook kan je een workshop over thee volgen waarin ik meer over de productie van thee vertel en dit samen met jou ga doen. Met veel liefde en plezier deel ik mijn passie voor thee met jou.
