Camellia Sinensis

De theeplant is een plant die van oorsprong voorkomt in Zuidoost-Azië. De theeplant behoort tot de familie van de Camellia sisensis. Sinensis is Latijn voor Chinees. Tegenwoordig wordt thee over de gehele wereld in tropische en subtropische gebieden geteeld.

In het tropisch gebied vind je de Camellia sisensis assamica en de plant komt veel voor in India en Indonesië. De boom wordt tussen de 15-20 meter hoog en kan wel 40jaar oud worden. Verder heeft het een breed blad met een sterk aroma. 

In het subtropisch gebied vind je de Camellia sisensis sinensis. Deze plant komt op grote schaal voor in China, Japan, Tibet en Taiwan. Het is een groenblijvende struik of kleine boom die 3-5 meter hoog kan worden die wel 100jaar oud kan worden. De kleine, zachte bladeren zijn delicaat met een complex aroma. In het najaar krijgt de plant enkele licht geurige wit-gele bloemen.

Voor de productie van thee worden de planten tot heuphoogte gesnoeid. Om thee te produceren gebruik je de jonge scheuten van de plant.  Vervolgens kan je er witte thee, gele, groene thee, oolong, zwarte en pu-ehr thee van maken.

Verschillen in theesmaken zijn vergelijkbaar met hoe de verschillen in wijn ontstaan. Deze verschillen ontstaan door de variëteit, het klimaat, het seizoen, de locatie en de hoogte, als ook de manier waarop de planten worden verzorgd, geplukt en verwerkt.

Bij theekwekerij Puur Thee Geluk in de Kwakel werken wij hoofdzakelijk met een variëteit van de Camellia sinensis sinsesis. Dit is het subtropisch type dat groeit in gematigd klimaat en tot 12 graden bestand is tegen vorst

Camellia sinensis

Contact opnemen

Over ons - Margot Boot

Ik hoop dat je het interessant vond om meer te lezen over de theeplant. Mocht je nog vragen hebben, stuur je mij dan een berichtje via onderstaand contactformulier?

Ook kan je een workshop over thee volgen waar we de kas ingaan, je theeplanten kan zien en ik nog veel meer over thee vertel. Met veel liefde en plezier deel ik mijn passie met jou.