Thee & Gezondheid

Al in de 3e eeuw voor Christus wordt thee door een Chinese arts voorgeschreven om de concentratie en de waakzaamheid te vergroten. Het blijft zeker 10 eeuwen een spiritueel en medicinaal drankje. Daarna verovert het de wereld als meest gedronken drank op de wereld na water. Naast het feit dat thee heel lekker is, is het dus ook heel goed voor je gezondheid.

Water
Meer dan 95% van thee bestaat uit water. Dit zorgt ervoor dat je lijf gehydrateerd wordt wat de mentale en lichamelijke functies stimuleert.

Antioxidanten
Antioxidanten zijn bepaalde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor onze gezondheid.  Ze zorgen ervoor dat vrije radicalen geen schade aanrichten in ons lichaam. Ze kunnen helpen bij het voorkomen van bepaalde soorten kanker. Tevens vertragen ze het verouderingsproces en helpen bij de elasticiteit van de huid.

Over het algemeen geldt; hoe fijner de thee, hoe meer antioxidanten.

Polyfenolen
Polyfenolen zijn een van de belangrijkste bestanddelen in thee. De stoffen zijn belangrijk voor je celvernieuwing. Thee kan zo je lichaam helpen met hart- en vaatziektes, kanker en ziektes als Alzheimer en Parkinson. Daarnaast helpt het om bacteriën in de mond te verminderen, wat tandplak en slechte adem tegengaat.

Thee & gezondheid

Cafeïne / theïne
Thee bevat een soort cafeïne die theïne wordt genoemd. Dit is eenzelfde stof als cafeïne maar het wordt langzamer opgenomen door het lichaam. Het heeft een meer gebalanceerde werking dan cafeïne. Er wordt over langere tijd een kleinere dosis afgegeven. Theïne kan zo een langdurige energieboost geven waardoor je alert blijft. Over het algemeen geldt; hoe langer het verwerkingsproces, hoe hoger het gehalte van cafeïne.

Mineralen
Thee bevat ook mineralen als magnesium, zink, potassium en fluoride. Sommige eigenschappen gelden in meer of mindere mate voor alle soorten thee. Het gaat dan vooral om:

Daarnaast worden aan sommige theesoorten nog extra krachten toegekend.

Witte thee heeft antibacteriële eigenschappen en helpt bij artritus & angsten.

Groene thee heeft het hoogste gehalte antioxidanten die het algehele immuunsysteem ondersteunen. Bovendien is groene thee goed voor de huid. De thee werkt vochtafdrijvend. En het kan sneller vet omzetten in energie wat bijvoorbeeld sportprestaties kan verbeteren.

Oolong thee helpt bij verbeteren van de cholesterol. Maar ook bij het verliezen van gewicht. En de thee is goed voor de huid.

Zwarte thee heeft het hoogste gehalte cafeïne dat zorgt voor meer energie. En het werkt ook ontspannend. Zwarte thee helpt bij de spijsvertering en het reguleren van suikerniveaus. Het is goed voor de nieren. Tot slot kan het helpen bij vermoeide spieren en PMS.

Pu-Ehr thee helpt bij de spijsvertering, cholesterol en bloedcirculatie. Tevens is het goed voor de milt.

Contact opnemen

Ik hoop dat je het interessant vond om meer te lezen over wat thee voor jou kan betekenen. Hoe fijn kan het zijn dat je met de keuze van je thee, rekening houdt met deze eigenschappen en je lichaam zo een extra steuntje geeft. Ik vertel er graag over dus mocht je nog vragen hebben, stuur je mij dan een berichtje via het contactformulier?

Ook kan je een workshop over thee volgen, waarbij ik met veel liefde en plezier mijn passie voor thee met jou deel. 

Over ons - Margot Boot