Thee soorten

Thee is een warme drank gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis, aldus de definitie in Wikipedia. Alle thee begint bij een en dezelfde struik. Ik deel mijn passie voor thee heel graag met jou vandaar dat je hier een kort overzicht vindt over de verschillen in thee soorten. Wist je dat de smaak van thee ontstaat door:

Zo ontstaan uiteenlopende smaken en is thee proeven een fantastische ontdekkingsreis. Na de pluk ondergaan de theeblaadjes een verwerkingsproces die per theesoort verschilt.

Verwelken zorgt ervoor dat het blad zacht en soepel wordt. Rollen zorgt voor het kneden en kneuzen voor de vorm van de blaadjes en vrijlaten van sap. Oxideren zorgt voor chemische veranderingen in het blad doordat het reageert met zuurstof in de lucht. Drogen zorgt ervoor dat het vochtgehalte onder de 5% komt en goed houdbaar blijft.

Maar het wordt nog leuker! Afhankelijk van de manier van verwerken, kan je thee indelen in 6 verschillende soorten. Hiervan zijn groene en zwarte thee het meest populair en makkelijk te verkrijgen.  Als je de kans krijgt om de andere soorten te proeven moet je dat zeker doen.

puur thee geluk

Witte thee

Witte thee wordt gemaakt van hele jonge ongeopende of net geopende blaadjes. Deze verwelken gedurende een langere tijd en worden vervolgens gedroogd. Alle natuurlijke stoffen blijven behouden en er ontstaat zo een zachte en subtiele smaak. Ze geven een licht geel of licht groen aftreksel.

puur thee geluk

Groene thee

Groene thee wordt verhit om oxidatie tegen te gaan. In China gebeurt dit in hete pannen en in Japan stomen ze de bladeren. De bladeren behouden zo hun groene kleur, geur en smaak. Daarna worden de blaadjes gevormd en gedroogd. Ze geven een geel of groene kleur.

puur thee geluk

Gele thee

Gele thee wordt net als groene thee gevuurd, maar daarna direct ingepakt en bedekt met doeken waardoor het gaat ‘zweten’. Dit proces heet ‘moist-heating’. Daarna worden de blaadjes gevormd en gedroogd. De smaak is zachter dan groene thee en de thee heeft meer aardse en nootachtige tonen.

puur thee geluk

Zwarte thee

Zwarte thee wordt na het plukken binnen verwelkt tot het zacht genoeg is om te rollen zonder te breken waarbij chemische stoffen vrijkomen die belangrijk zijn voor de smaakontwikkeling. Daarna volgt volledige oxidatie en verkleuren  de bladeren van groen naar bruinrood. Tenslotte wordt het gedroogd waarbij het zijn zwarte kleur krijgt. Ze geven een donkerbruin tot diep rode kleur met een sterke smaak.

puur thee geluk

Oolong thee

Oolong thee zit qua bewerkingsproces tussen groene en zwarte thee in. De thee is ook het meest bewerkelijk en het proces duurt het langst. De blaadjes worden eerst buiten en dan binnen verwelkt. Daarna volgt rollen en een gedeeltelijke oxidatie.  Om het proces stop te zetten wordt het gevuurd of gestoomd waarna het meerdere keren in vorm wordt gerold en gedroogd. De thee is te herkennen aan de kleine ronde vorm. De thee heeft een zachte en licht bloemige of fruitige smaak. Het is meer complex dan groene thee maar minder sterk dan zwarte thee.

puur thee geluk

Pu Erh thee

Pu Erh thee heeft dezelfde bewerking als groene thee, maar wordt na het drogen geperst tot tegels. Deze tegels kunnen natuurlijk rijpen over een periode van een jaar en behouden hun groene kleur. Het proces van rijping kan ook worden geforceerd door bevochtiging zodat het na 45 dagen klaar. Deze thee heeft een meer roodbruine kleur. De thee kan je hierdoor jaren bewaren. Zo ontwikkelt zich een rijke aromatische smaak met een frisheid als in groene thee.

Naast deze pure soorten thee kunnen ook smaken worden toegevoegd. Dit is een superleuk proces om deze smaken te ontwikkelen en de mogelijkheden hier zijn ook eindeloos. We kunnen smaken onderbrengen in de volgende categorieën.

Geparfumeerde thee

Geparfumeerde thee ontstaat door verse bloemen samen met de blaadjes te drogen waardoor het de smaak van de bloemen absorbeert. Dit proces wordt meerdere malen herhaald om het een natuurlijke en bloemige smaak te geven. Een voorbeeld hiervan is jasmijn thee.

Gearomatiseerde thee

Gearomatiseerde thee ontstaat door theebladeren te mengen met natuurlijke aroma’s of natuurlijke oliën. Een voorbeeld is hiervan is Earl Grey.

Blend of melange

Een blend of melange is een mix van thee met kruiden, bloemen of gedroogd fruit. Mijn favoriete thee  C’est une Belle Histoire van Betjeman en Barton is een goed voorbeeld hiervan; een fantastische zwarte thee met bergamot, limoen, lotus, vijg, korenbloem en Pitanga waarbij het genieten al begint bij de geur en de kleur van de thee.

Contact opnemen

Ik hoop dat je het interessant vond om meer te lezen over de theesoorten en de smaken die eraan toegevoegd kunnen worden. Mocht je nog vragen hebben, stuur je mij dan een berichtje via onderstaand contactformulier?

Ook kan je een workshop over thee volgen waarbij ik met veel liefde en plezier  mijn passie voor thee met jou deel.

Over ons - Margot Boot