Duurzaamheid
Om duurzaamheid te bereiken moeten mens, natuur en economie met elkaar in evenwicht zijn. Het gaat om het doormaken van een ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties die in hun eigen behoeften voorzien, in gevaar te brengen. En dit is ook het uitgangspunt bij de duurzaamheid van theeplanten in de kas.
De natuur is de uitvinder van circulaire processen en een groene omgeving. En het is de ultieme plek waar circulariteit zich in de economie kan ontwikkelen. Bij circulariteit kan je ook denken een hergebruik en recyclen.
Door bewuste keuzes te maken met de onderneming Puur Thee Geluk hebben we direct invloed op duurzaamheid en circulariteit. Vandaar dat wij bij al onze beslissingen proberen de meest geschikte keuze te maken voor elkaar en de aarde.
Bij de zoektocht naar een geschikte locatie was het uitgangspunt hergebruik. Dus geen nieuwe tunnelkas waar nieuwe grondstoffen voor nodig zijn. En ook geen verwarmde of verlichte kas waar weer extra energie voor nodig is. Maar het is een koude kas geworden, eentje zonder direct licht om te voorkomen dat de theeplanten verbranden. Daarbij is de kas is vlakblij huis zodat ik op de fiets naar “kantoor” kan.
BIj duurzaamheid van theeplanten is verpakking ook belangrijk. De planten in pot staan in een pot van gerecycled plastic. De Nederlandse producent Van Krimpen maakt potten van oude gebruikte plastic potten en plastic huisafval.
De planten houden van een lichte, zure grond en de grond in de kas moest worden verbeterd. We hebben hiervoor lokale grond gebruikt met een geschikte zuurgraad die weggehaald is bij grote bouwprojecten aan de Zuidas in Amsterdam.
Voor het maken van de volle grondbakken is gebruik gemaakt van hout met het FSC-label. Dit is hout dat afkomstig is van een FSC-gecertificeerd bos met verantwoord bosbeheer op ecologische, sociale en economische aspecten die erbij horen. En de maten van de bakken zijn afgestemd op de beschikbare lengtes zodat onnodig zagen en houtverlies is voorkomen.
Bij de verzorging is duurzaamheid van theeplanten ook erg belangrijk. We werken met het naastgelegen slootwater dat gefilterd wordt in de sloot en in de regenautomaat. En voor de voeding van de planten gebruiken we organische meststoffen van de firma DCM.
Om de planten te beschermen en ziektes te verhelpen zoeken we naar natuurlijke oplossingen. Hierbij maken we gebruik van de natuur door bijvoorbeeld lieveheersbeestjes en sluipwespen in te zetten. Of planten als knoflook en afrikaantjes bij de theeplanten te zetten. Dit is zeker een uitdaging, maar die gaan we graag aan bij theekwekerij Puur Thee Geluk in de Kwakel.
Wil je weten wat jij zelf kan doen om duurzaam thee te drinken, dan kan je hier meer informatie vinden.
Contact opnemen
Wil je meer weten over duurzaamheid in de theekwekerij? Of heb je advies en tips hoe we de natuur kunnen inzetten om tot een mooi theeproduct te komen? Ben je student of specialist in de biologische landbouw technologie en duurzaamheid die ook graag een bijdrage aan deze uitdaging wil leveren? Ik hoor graag van je. Als ambassadeur van duurzaamheid en de theekwekerij wissel ik graag ideeën uit.